
Vejledning til læreren om hvordan man kan bruge hands on-kassen på museet. Bemærk: Kassen kan kun bruges på museet og ikke lånes hjem til skolen.
Vejledning til læreren om hvordan man kan bruge hands on-kassen på museet. Bemærk: Kassen kan kun bruges på museet og ikke lånes hjem til skolen.
Aalborg i krig 1940-45
Aalborgs historie under 2. verdenskrig er dramatisk og begivenhedsrig.
Aalborg Lufthavn lå strategisk i forhold til Norge, og var derfor et af de første mål for den tyske besættelse 9. april 1940. Krigen igennem var der 10.000 tyske soldater indkvarteret i Aalborg, alligevel var det overordnede billede roligt.
I 1943 tog modstandsarbejdet fart, og der udbrød uroligheder i blandt andet Aalborg. En af de allerførste modstandsgrupper i Danmark opstod på dette tidspunkt i Aalborg. Den bestod af teenagedrenge og gik under navnet Churchill-klubben.
Udstillingen er bygget om omkring følgende temaer:
1) Dagligliv under besættelsen med erstatningsvarer, cykel med ”dæk” af træ og massivt gummi, tøj af faldskærmssilke med mere.
2) Den tyske besættelse, hvor man kan se tyske våben brugt under krigen, torturinstrumenter fra Gestapos aalborgensiske hovedkvarter på Boulevarden, genstande hjembragt fra KZ-lejre – blandt andet en fangedragt og et stykke pigtråd fra Neuengamme med mere.
3) Modstandsarbejdet i form af en skrivemaskine og duplikator som man brugte til at lave illegale blade med, våben fra modstandsbevægelsen, en dør som det tyske politi Gestapo gennemhullede med maskingeværkugler og dermed dræbte en aalborgensisk modstandsmand og meget andet. Ved indgangen til udstillingen er ophængt en faldskærm med en våbencontainer, nedkastet af Royal Air Force. Eleverne må gerne prøve at løfte containeren.
4) Flygtningelejre, hvor vi viser småting frem, som er fremstillet af nogle af de mange tusinde tyske flygtninge, der blev indkvarteret i lejre omkring Aalborg i tiden efter krigen.
Det anbefales at klassen deles i 2, hvis der er over 15 elever i klassen, da udstillingsrummet er ret trangt. Den ene halvdel får en rundvisning, mens den anden arbejder med genstande i Besættelseskassen.
Rundvisning - kan enten forestås af klassens egen lærer, eller man kan booke en af museets rundvisere. Eleverne får en introduktion til centrale temaer under besættelsen med en lokalhistorisk vinkel. Der bliver fortalt om dagligliv og modstandskamp og om konsekvenser af den tyske besættelse. Der tages udgangspunkt i elevernes egne erfaringer og viden, så de inddrages aktivt. Varighed 2x30 minutter, hvis man booker en af museets rundvisere og har opdelt klassen i 2.
Besættelseskassen: Eleverne får mulighed for at røre ved og afprøve dubletter af genstandene i udstillingen. I kassen er der beskrivelser af tingene, og opgaver til at arbejde kronologisk med dem. Arbejdet med skolekassen foregår i et lokale lige ved siden af udstillingen. Forslag til tidsforbrug 30 minutter. Nøglen til kassen udleveres i Informationen. Besættelseskassen står i udstillingen.
Arbejdsmaterialer til Besættelseskassen kan downloades herunder.
Elevopgaver til udstillingen kan downloades herunder.
Byvandring i besættelsestidens Aalborg kan downloades herunder. Man kan også bestille en byvandring med en museumsguide. Byvandringen varer ca. halvanden time.
Udstillingen og undervisningsmaterialet om "Aalborg i krig" kan bruges som supplement til historieundervisningen på 6.-9. klassetrin. Samtidig kan det give eleverne ny viden om lokalhistorie.
Eleverne stifter bekendtskab med centrale temaer under besættelsen med en lokalhistorisk vinkel. De får en forståelse for dagligliv og modstandskamp og for konsekvenser af den tyske besættelse. Der tages udgangspunkt i elevernes egne erfaringer og viden, så de inddrages aktivt. Varighed 2x30 minutter, hvis man booker en af museets rundvisere og har opdelt klassen i 2.
Eleverne får mulighed for at røre ved og afprøve dubletter af genstandene i udstillingen. De får kendskab til at arbejde med ikke-skriftlige kilder, og til at arbejde med tidslinjer. I Besættelseskassen er der beskrivelser af tingene, og opgaver til at arbejde kronologisk med dem. Arbejdet med skolekassen foregår i et lokale lige ved siden af udstillingen.
Det anbefales at klassen deles i 2, hvis der er over 15 elever i klassen, da udstillingsrummet er ret trangt. Den ene halvdel får en rundvisning, mens den anden arbejder med genstande i Besættelseskassen.
Besøg skal bookes i forvejen - gerne en uge før. Ring gerne på 99 31 74 00.
Afhængigt af om man vælger at arbejde med hands on-materialet eller ej, vil forløbet typisk vare 1-2 timer.
Man kan booke museets skolestue, så klassen kan arbejde selvstændigt.
Kontakt museet i god tid inden besøget.