Aalborg i krig. Opgaver, hands on-kasse

Navn
Aalborg Historiske Museum

Aalborg i krig 1940-45

Aalborgs historie under 2. verdenskrig er dramatisk og begivenhedsrig.
Aalborg Lufthavn lå strategisk i forhold til Norge, og var derfor et af de første mål for den tyske besættelse 9. april 1940. Krigen igennem var der 10.000 tyske soldater indkvarteret i Aalborg, alligevel var det overordnede billede roligt.
I 1943 tog modstandsarbejdet fart, og der udbrød uroligheder i blandt andet Aalborg. En af de allerførste modstandsgrupper i Danmark opstod på dette tidspunkt i Aalborg. Den bestod af teenagedrenge og gik under navnet Churchill-klubben.

Byvandring i besættelsestidens Aalborg

Navn
Aalborg Historiske Museum

Nu kan du tage på byvandring, præcis når du vil. Med denne gå-selv-byvandring i hånden kommer du tilbage til Aalborg under besættelsen i 1940-45.

Den tyske besættelsesmagt var særdeles nærværende også i Aalborg, hvor der blev udført sabotagearbejde af lokale modstandsfolk, og hvor tyske soldater var et synligt element i bybilledet. I løbet af denne gå-selv-byvandring kommer du forbi nogle af de steder, hvor besættelsestidens mest dramatiske begivenheder i Aalborg fandt sted.

Byvandring i middelalderens Aalborg

Navn
Aalborg Historiske Museum

Nu kan du tage på byvandring, præcis når du vil.

Med denne gå-selv-byvandring i hånden er det næsten som at rejse tilbage til middelalderens Aalborg og opleve byen, som den så ud for over 500 år siden. En del af middelalderbyen Aalborg er her nemlig stadig, hvis du kigger godt efter, mens andet ligger begravet under fødderne.

Oprør i Nordjylland - udstilling

Navn
Aalborg Historiske Museum

Aalborg Historiske Museums særudstilling handler om oprør. Siden middelalderen har der været mange oprør i Nordjylland. Følg sporet tilbage i tiden og bliv klogere på hvorfor og hvordan man gjorde oprør. Undervejs møder du 8 forskellige oprør; det yngste er blokaden mod skifergasboring i Dybvad i 2014-2015, det ældste er bondeoprøret ved Sankt Jørgensbjerg i 1441.

Menneskeliv i renæssancen – med guide

Navn
Aalborg Historiske Museum

I renæssancen (1536-1660) var Aalborg Danmarks næststørste by, kun København var større. Aalborg var en rig handelsby med store købmænd som Jens Bang og Jørgen Olufsen.

Der var dengang meget stor forskel på folk, og et barsk retssystem var med til at sørge for, at den store fattige underklasse blev på sin plads. Det var også i renæssancen, at de store hekseforfølgelser fandt sted under Christian d. 4.’s ledelse.

Bandekriminalitet

Navn
Aalborg Bibliotekerne

Skyderier, vold og bandekriminalitet er desværre en del af vores samfund. Derfor er det også et velbeskrevet kapitel i litteraturen. Gennem tiderne har Danmark oplevet rockerkrige og blodige bandekonflikter, hvor der kæmpes om magt og territorier. Grupperingerne bekriger hinanden med alle midler. Bøgernes beskrivelser af disse parallelsamfund giver ofte et interessant indblik i, hvad der suger fortrinsvis unge drenge ind i et farligt miljø, hvor det giver streetcredit at være en bad boy, og hvor vold og kriminalitet er hverdag.

Hvad kan I forvente jer af aktiviteten?

Spejlven

Vil din kommende 6. klasse have glæde af at sætte fokus på "den naturlige krop" - som kan være kontrast til SoMe billeder og forestillinger om hvordan man bør se ud? Så læs videre her..